Vanliga frågor och svar om Bestway, Intex och Swim & Fun ovan mark pooler och tillbehör.

Ska du köpa din första pool och du vet inte riktigt vad du ska ha? Vilka tillbehör som du behöver? Det finns en uppsjö av storlekar och modeller att välja i mellan. Det finns också ett uppsjö av pumpar och olika sätt att tillsätta kemi i din pool. Här nedan får du svar på många av dom frågorna som vi får av våra kunder. 

Vilket märke ska jag välja, Intex eller Bestway?

Intex och Bestway är dom två största tillverkarna av ovan mark pooler idag. Leverantörernas pooler håller båda hög kvalité genomgående så valet är mer en ”smaksak”. D.v.s det märket man är van vid. Både Bestway och Intex har dessutom ett stort sortiment av reservdelar till sina pooler och ”liknande” tillbehör.  

Vilken storlek på pool ska jag välja?

Först behöver du se efter vilken yta du har att placera en pool på. Sedan behöver du tänka på vlka poolen är tänkt för i första hand. Har du små barn så är djupet en viktig faktor. Kan barnen simma? Om inte så kanske valet ska vara en så grund pool som möjligt för att barnen ska kunna använda poolen och samtidigt nå ner med fötterna till poolbotten. Om det är större barn så kan baddjupet vara större. Är ni en familj med äldre barn så är maximalt baddjup 132 cm i dom största poolerna. 

Vilken form på poolen ska jag välja?

Det finns runda pooler, fyrkantiga pooler, rektangulära pooler och ovala pooler. Den vanligaste poolmodellen om säljs är runda och rektangulära pooler. I det segmentet hittar du också leverantörenas ”Mega-pooler” med plats för hela familjen och även grannarna. Vilken modell som passar just er beror på stor del på hur utrymmet ser ut där poolen ska placeras. 

Vilken modell ska jag välja?

Utrustningen som följer med dom olika modellerna skiljer sig åt. Generellt sätt kan man säga att mindre pooler har slangar (från pumpen till poolen och från poolen till pumpen) med en inre diameter på 32 mm. Till dom mindre poolerna följer oftast en filterpump med som reningsverk till poolens vatten. Större pooler har oftast en slangdiameter på 38 mm och levereras med en Sandfilterpump. Dom dyrare poolerna kan ha fördelar som pulverlackade ramar som motstår rost bättre än dom mindre poolerna. Mycket av detta handlar om hur mycket pengar man vill investera i sin pool. Dom större poolerna är oftast djupare medans dom mindre poolerna oftast har är mindre djupa.   

Vilken modell du ska välja handlar mycket om vad din budget säger. Både Intex och Bestway har olika modeller. Från enklare instegspooler med få tillbehör men som erbjuder bad och mycket skoj, till stora kompletta pooler med allt  du behöver för att bada mer och underhålla mindre.  

När jag köper en pool. Behöver jag köpa till något mer som inte ingår ?

Beroende på vilket poolpaket du köper så ingår det olika tillbehör som är mycket bra att ha. Men ibland behöver du köpa till en del saker som är nödvändiga. Vi ska lista här nedan vad vi tycker är viktigt och som vi tror att du förr eller senare kommer att komplettera med.  

  1. Kemi till din pool! Köp med ett startpaket med Klor, PH+, PH-, flockmedel, chockklor och mätstickor. Det finns färdiga startpaket som innehåller allt detta.
  2. En Klordispenser. Det är en behållare som du lägger klorpuckar i. Behållaren flyter sedan på vattenytan och avger klor hela tiden.
  3. Ett poolskydd / poolöverdrag. Att sätta på ett poolskydd när du inte använder poolen är mycket bra och skyddar från allt som poolen, löv, insekter och andra partiklar som du inte vill ha i vattnet Dessutom så skyddar du vattnet mot UV-strålar som påverkar vattenkvalitén negativt. 

Detta är dom absolut nödvändigaste tillbehören i steg 1. I steg 2 kommer bör du inom kort att skaffa följande tillbehör som också är mycket bra för din pool.

  • En poolrobot eller en pooldammsugare. För lite större poolen rekommenderar vi en poolrobot. På din poolbotten kommer mer och mer skräp att lägga sig som gräs, grus och mycket annat som sjunker från vattenytan. En del går att komma åt med en ”håv”, men mycket kommer du aldrig att få bort. Den smutsen som ackumuleras i poolvattnet kommer att göra vattnet grumligt på sikt. En bra poolrobot gör rent hela din poolbotten utan att du behöver göra någonting. 
  • En handhållen pooldammsugare. För mindre pooler kan det räcka med handdriven dammsugare som du fångar upp all smuts som ligger på botten av poolen.
  • En skimmer. En ytskimmer som ligger precis vid ytvattnet tar hand om alla insekter, löv etc. som hamnar i din pool. Mindre partiklar åker in i ditt reningsverk medans löv och större partiklar tömmer du själv. 

Klart! Nu är du redo för en riktigt skön poolsäsong.

Klor eller Saltvatten?

 Den ständiga frågan, klor eller saltvatten? Vi tycker personligen att det är en smaksak och att båda sätten att klorera en pool fungerar bra. Båda sätten är dessutom beprövade och det är upp till dig som poolägare att avgöra.

Att använda klorpuckar har sina fördelar. Klorpuckar är vanligtvis billigare än att installera och underhålla en saltvattenklorinator som har ett elektrolyscell som behöver bytas när den slits ut. Du kan enkelt styra hur mycket klor du vill ha i poolen genom att tillsätta mer.

Det du däremot behöver tänka på med klor är att klorhalten i vattnet regelbundet behöver övervakas och lägga till mer klorpuckar när det behövs för att hålla poolen ren och säker. Om klorpuckar inte används korrekt kan de leda till överskott av klor i poolen som gör att det kan irritera ögon och hud. 

Saltvattenpooler anses oftast vara mer skonsamma mot hud och ögon jämfört med traditionella klorpooler. En Saltvattenklorinatorer kräver vanligtvis mindre regelbunden övervakning och underhåll jämfört med att hantera klorpuckar. Det krävs i regel mindre kemi när du använder en klorinator.  Att installera en saltvattenklorinator är vanligtvis dyrare än att bara använda klorpuckar. Tänk också på att när du använder salt i poolen så påverkar det ramens konstruktions mer och risken är större att delarna rostar tidigare än med en klorerad pool.

När ska man välja klor i stället för en saltvattenklorinator eller tvärtom?

Om budgeten är ett bekymmer kan klor vara ett mer kostnadseffektivt alternativ initialt.  Om du vill ha lägre underhållskrav och har det ekonomiska utrymmet så kan en  saltvattenklorinator vara det bästa valet.

Om barn eller andra som ska använda poolen är känsliga mot kemikalier som används i klorpuckar, kan en saltvattenklorinator vara ett bättre val.

Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar, och det är viktigt att överväga dessa faktorer innan du bestämmer dig för vilken typ av poolreningssystem som passar bäst för dig.

Sandfilterpump eller filterpump?

Kortfattat kan man säga att en sandfilterpump är mycket effektivare än en filterpump. Den initiala kostnaden är lite högre men det tjänar man snabbt in. 

En filterpump är precis som det låter, en pump som ser till att vattnet roterar i poolen. Som filtermedium är det ett filter som fångar upp smuts, smågryp och mycket mer. Filtret som sitter i pumpen behöver bytas med jämna mellanrum. En filterpump har inte samma förmåga att samla och ”spara” små partiklar i sitt filter som en sandfilterpump. Filterpumpar följer ofta med i dom mindre poolpaketet som standard och fungerar utmärkt för mindre pooler och volymer och om du är ”1:a gångsköpare”. 

En sandfilterpump fungerar precis som en filterpump men i detta fallet finns en stor ”tank” som fylls med sand. Vattnet som kommer från poolen passerar många kilo sand innan det returneras till poolen. I sanden fastnar det mesta och även dom minsta sandpartiklarna. För att underhålla en sandfilterpump så ”backspolar” man en sandfilter pump någon gång i veckan för att tömma sanden på smuts som sanden har tagit hand om. Det är det  underhållet som finns på en sandfilterpump om inget annat inträffar. 

Så kort och gott. En filterpump fungerar utmärkt och gör jobbet bra men en sandfilterpump gör jobbet ännu bättre. Framförallt i större poolmiljöer.


Jag vill ha en poolvärmare, vad ska jag tänka på?

En poolvärmare är aldrig fel och förlänger badsäsongen för dig. Medans grannarna hoppas på mycket sol för att få varmt badvatten så kan du mycket tidigare njuta av 25-30 gradigt badvatten. Det är inte bara poolvärmaren som avgör hur snabbt badvattnet värms upp. Isolering av poolen, poolöverdrag, vattenskydd och fler faktorer avgör hur snabbt det går och hur bra poolen håller temperaturen, även fast det är kallt ute. 

När det gäller poolvärmare så har både Intex, Bestway och Swim & fun sitt eget sortiment av värmare. Bestway och Intex har poolvärmare som passar för mindre volymer medans Swim & fun har poolvärmare för större pooler. Generellt sätt kan man säga att ”överdimensionera” är aldrig fel. Om du köper en poolvärmare som har en maxgräns för din poolvolym så kommer den att få jobba hårt för att bibehålla värmen och framförallt, att nå upp till dom högre graderna. Det är då bättre att satsa på en poolvärmare som har större kapacitet. 

Om vi tittar på Intex poolvärmare med artikelnummer 28684 så finns det med en bild på en tabell som visar hur snabbt poolvattnet värms upp beroende på väder och vattenvolym. som ett exempel så tar det 9 timmar att värma upp ca 17.000 liter 1 grad. Medans det tar ca 1 timme att värma upp 1.500 liter 1 grad. Ett bra exempel vad en liten poolvärmare passar till. 


Hur viktigt är det med markarbetet?

Mycket viktigt. Markarbetet är en av dom faktorerna som avgör hur länge din pool kommer att ”må bra”. När du sätter upp din pool så behöver du fundera både en och två gånger om vart poolen står bäst. Det får inte skilja många mm mellan sidorna när du fyller på vatten i poolen. Poolen kommer i så fall att bli felbelastad och risken finns att delar i din rampool / pool kommer att brytas av / gå sönder / vika sig.  

Att underlaget är ”i våg” är mycket viktigt. Det finns olika sätt att förbereda underlaget där poolen ska stå och det kan du läsa om i olika poolforum. Tänk också på att ”benen” till poolen inte får sjunka ner i marken, utan dessa måste säkras upp. Det kan också göras på olika sätt och finns att läsa om. 

Så kort och gott. Lägg tid på förarbete och planering. Det kommer att löna sig i det långa loppet.

Jag tänkte bygga in min pool och ”gräva ner den lite”. Kan jag göra det?

Att bygga in pooler är väldigt ”inne” och det blir en fin detalj på baksidan där man umgås, grillar och badar. När du bygger in din pool, tänk på att utrustningen som pump, eventuellt värmare etc. Inte står för långt från inkoppling av el samt att slangarna till och från poolen inte blir för långa. Många bygger ett s.k ”teknikhus” där man ställer dom delarna ”som låter”. Det krävs en del plantering för att få till det bra. Det behöver också finnas möjlighet att enkelt komma åt dom olika delarna som pump och värmare. Olyckan kan vara framme och då vill du ha åtkomst snabbt och enkelt. 

En ovan mark pool är som namnet tyder tänkta att stå ovan för marken. Trots det är det många som sänker ner sin pool till hälften och ibland mer med bra resultat. Det är ingen vi rekommenderar eftersom leverantörerna av Bestway och Intex inte gör det. Om du trots detta ska göra detta så är det en del saker du ska tänka på. 

  1. Markarbete, förberedelser. Här är det mycket noga med att förbereda botten på utgrävningen med en solid botten som klarar av vattenvolymen. Det finns olika sätt att anlägga en poolbotten och det kan man googla sig fram.
  2. Isolering. Se till att isolera både sidor och botten med ett material som gör att du får behålla så mycket värme som möjligt. Det är också viktigt med isolering om du koppar på en poolvärmare som du inte vill ska behöva ”jobba” för mycket. En väl isolerad pool är ekonomsikt. 
  3. Poolöverdrag eller pooltak. Ett poolöverdrag gör att du ”spar” värme”. Ett pooltak blir mer som ett växthus och är ett mycket bra sätt att behålla och värma upp din pool. Pooltaken är tyvärr väldigt dyra och kan i många fall kosta mer än hela pool installationen.